Spring til indholdet (Tryk Enter)

Linseoperation

Siden 1985 har vi hjulpet over 350.000 personer til et bedre syn. Uanset hvilket problem du har, kan vi hjælpe dig. Oplev et tryghedsskabende, roligt og professionelt øjenhospital.
En mand bliver undersøgt før en linseoperation.

En “linseoperation” er en operationsform indenfor øjenlægefaget, hvor personens naturlige linser udskiftes med nye kunstige linser, som kan have en række egenskaber. Egenskaberne kan korrigere nærsynethed, langsynethedbygningsfejl og sågar brillefrihed. En linseoperation er en meget almindelig operationsform i Danmark og på internationalt plan. I Danmark alene udføres der over 50.000 linseoperationer årligt. Operationsformen er meget sikker og hurtigt overstået. Bliv klogere om emnet på denne side.

Linsetyper hvis man overvejer en behandling for at forbedre synet

Det kan være du ønsker at være fri for briller, eller bare undgå læsebriller. Det kan også være at dit syn er blevet dårligere med alderen – hvilket er helt normalt – og du bare ønsker synet forbedret.

For mange vil en linseoperation være en god løsning. En linseoperation er en behandling, hvor øjets medfødte linse fjernes og erstattes, fordi den enten ikke længere fungerer optimalt (f.eks pga. alderssyn), eller er blevet uklar (pga. Grå Stær). Det kan også være at man er nærsynet eller langsynet, og gerne vil slippe for briller og kontaktlinser. For mange som ønsker at forbedre synet eller blive fri for briller, vil den bedste løsning være at erstatte øjets medfødte linse (som ikke længere fungerer optimalt) med en kunstig linse. Det er en type operation vi foretager dagligt og det gøres smertefrit under dråbe bedøvelse, og er i store træk den samme behandling som anvendes til Grå Stær behandling.

Når man skal erstatte øjets medfødte linse, har man – alt efter ens ønsker og behov – flere valgmuligheder. Her kan du læse lidt om de forskellige muligheder.

Det kan for de fleste være forvirrende at skulle forholde sig til hvilke type linse man skal vælge når man er ved at overveje en mulig øjenoperation. Alle øjne er forskellige, og alle har forskellige ønsker og behov. Vores højt kvalificerede og erfarne optometrister og øjenlæger vil guide og rådgive dig med henblik på nå frem til den bedst mulige behandling for lige netop dig og dine øjne.

Hvem er egnet til en linseoperation?

Når man når en alder af 40/45 år, vil øjets linse begynde at blive stivere og give problemer med at fokusere (det såkaldte alderssyn), og på sigt vil alle udvikle grå stær hvor øjets linse ikke alene ikke kan fokusere mere, men også bliver uklar, så synet aftager. Hvis man er 40 år og opefter, vil det derfor oftest være bedre at skifte øjets medfødte linse, og erstatte den med en klar, kunstig linse i stedet for at foretage en laserbehandling. Når man udskifter øjets linse, kan man samtidig (med den styrke og type linse man vælger), korrigere alderssyn, nærsynethed, langsynethed, samt bygningsfejl.

Hvordan ved jeg, om jeg er egnet?

Du har flere muligheder for at finde ud af, om du er egnet til en linseoperation.

Du er meget velkommen til at ringe til os på telefon 71 70 00 00 – vi har lange telefonåbningstider i alle hverdage.

Du kan også se ledige tider her, hvor du blot skal vælge en “udvidet undersøgelse”. Her vil du møde både en øjenlæge og en optometrist, som sammen vil foretage en grundig undersøgelse og drøfte alle mulighederne med dig og din pårørende.

Få hjælp i dag

Klar til at opleve samme kvalitet af pleje som vores tilfredse patienter? Ring til os eller book en tid i dag.

Hvor lang tid holder linserne?

Alle de linser vi bruger er fremstillet af de førende producenter – som f.eks. AlconJohnson & Johnson, og Zeiss, og er alle af en meget høj kvalitet. Kroppen kan sagtens tåle linsen, og den holder hele ens liv, og vil ikke forandre sig.

Hvilken type linse bør du vælge ved linseoperation?

Der er flere forskellige linsetyper man kan vælge at få indopereret. Endnu engang er det vigtigt at understrege at vores optikere og læger vil rådgive dig mht. den rigtige type linse for lige netop dine ønsker, behov og forhold. Helt overordnet er de følgende linsetyper:

Monofokale linser (Enkelt styrke linser)

Monofokale linser er, som navnet antyder, linser hvor der er et enkelt fokus-punkt. På verdensplan er monofokale de hyppigst brugte linsetyper. Man skal dog stadigvæk regne med at bruge briller efter behandlingen. En simpel (sfærisk) monofokal linse vil normalt ikke kunne afhjælpe bygningsfejl (en skævhed i øjets hornhinde) – med mindre man vælger en såkaldt monofokal – torisk linse (se nedenunder) – og en brille vil derfor stadigvæk skulle korrigere for eventuelle bygningfejl. Men selv uden bygningsfejl, må man fortsat regne med at skulle bruge briller efter en operation med en monofokal linse, uanset at man normalt er i stand til at minimere øjets nærsynethed eller langsynethed med denne type linse. Derfor forbeholdes disse typer linser primært for dem hvor indikationen alene er at forbedre synet ved f.eks. en grå stær operation, og hvor man ikke har noget imod at bruge briller bagefter.

Multifokale linser

Multifokale linser har flere fokus punkter indbygget i optikken, og er ofte den bedste løsning, hvis man ønsker at være brillefri. Der er flere typer multifokale linser, afhængigt af om man ønsker at være helt brillefri (både se skarpt på afstand og læse) eller først og fremmest ønsker at forbedre sit afstand og mellem syn.

Toriske linser (Til bygningsfejl)

Toriske linser korrigerer bygningsfejl. Ca. 25% af befolkningen har en bygningsfejl på øjet, som bevirker at synskvaliteten ikke er optimal, ofte selv om man bruger briller. I stedet for en helt symmetrisk hornhinde er hornhindens krumning lidt skæv når man har en bygningsfejl. Oftest er det medfødt. En individuel torisk linse kan korrigere dette ved at neutralisere ”skævheden.” Både monofokale og multifokale linser kan fås med torisk korrektion.

Add-on linser

Hvis man tidligere har fået en linseoperation, f.eks for grå stær, har de fleste fået indopereret en monofokal linse, særligt hvis det er flere år tilbage. Det kan være at man stadigvæk har noget bygningsfejl, eller resterende nær eller langsynethed, som man gerne vil slippe for. Det kan også være, at man ønsker at være mere uafhængig af briller eller blive helt brillefri. Da det normalt er svært at skifte eller fjerne den tidligere indopererede linse, kan man i stedet tilføre en forbedring til optikken ved hjælp af en såkaldt add-on linse.  En add-on linse er en tynd linse man lægger ovenpå den kunstige monofokale linse. På denne måde kan man korrigere en resterende bygningsfejl, nærsynethed eller langsynethed. Man kan også vælge en multifokal add-on linse, hvis man ønsker at opnå brillefrihed.

Hvorfor vælge Øjenhospitalet Danmark?

Vores øjenbehandlinger er udformet med patienten i centrum. Fra første konsultation til efterbehandlingen, sikrer vi en holistisk, personlig og effektiv sundhedsoplevelse. Her er nogle grunde til at vælge vores behandlinger.
Hurtig Undersøgelser og Behandlinger

Vi sikrer hurtig behandling uden unødvendige ventetider, for hurtigere genoptagelse af din hverdag.

Erfarne øjenlæge og specialiseret personale

Vores øjenlægerne har stor erfaring og er dygtige til at udføre en bred vifte af øjenoperationer med stor præcision.

Personlig Konsultation

Vores øjenlæger bruger tid på at forstå dit specifikke problem, dine behov og dit livsstil for at foreslå den bedste behandling.

Øjenlågspecialist følger dig hele vejen

Fra start til slut er vores øjenlågspecialist med dig, og sørger for din komfort og velvære.

Omsorgsfulde læger

Vores læger tager sig tid til grundigt at tale med dig og forstå dine behov.

Største udvalg af øjenbehandlinger

Vi tilbyder det bredeste udvalg af øjenbehandlinger inden for den private sundhedssektor.

Hør det fra andre

Det siger vores kunder

Vi sætter en ære i at have tilfredse kunder, der føler sig trygge; både ved vores kompetencer og vores medarbejdere.

Findes der andre behandlinger end linseoperation?

Der er flere behandlingsmuligheder for at opnå et bedre syn og/eller frihed fra briller. For yngre patienter (under 40-45 år) som gerne vil slippe for briller eller kontaktlinser, kan man f.eks. få foretaget en laserbehandling hvor man med en laser kan omforme hornhinden. En anden god løsning kan være en såkaldt ICL (Intra Cameral Linse), som er en linse man i med et lille indgreb får indopereret i øjet. Man mærker ikke linsen, og den sidder i øjet ligesom en permanent kontaktlinse indtil man i fremtiden måtte ønske at fjerne den (hvis man f.eks skal opereres for Grå Stær). Med både en laser og ICL behandling bevarer man øjets medfødte linse. Begge disse løsninger er rigtige gode behandlinger, men er normalt forbeholdt yngre patienter, hvor øjets medfødte linse stadigvæk fungerer optimalt.

Du har sikkert mange spørgsmål

Ved ved, at der er mange spørgsmål forbundet med at få undersøgt og behandlet øjnene. Derfor har vi samlet det vi ofte bliver spurgt om her, samt svarene hertil.

Finder du ikke dét du søger, er du velkommen til at kontakte os.

Din vej til et bedre syn – uden ventetid

På Øjenhospitalet Danmark er vi ingen ventetid på hverken undersøgelser eller konsultationer. Det er ganske enkelt at komme igang – også med behandling.

1

Book din første konsultation

Book din første konsultation med vores kyndige læger. De sørger for at give dig en grundig undersøgelse, hvor dine udfordringer kortlægges og en videre plan lægges.

2

Start din behandling

Når der er lagt en plan for din behandling, kan der bookes et tidspunkt for behandling med det samme. Du kan også ringe senere hen og aftale nærmere med vores sygeplejersker.

3

Se verden med friske øjne

Når din behandling er vel overstået, er du klar til at se verden med friske øjne. Et godt og klart syn højner livskvaliteten og sikre at du kan være ordentligt til stede, når livets vigtige begivenheder folder sig ud.

Billedgalleri

Vi kan vise dig dét du kan forvente

Vi ved at det kan være forbundet med usikkerhed og nervøsitet at træde ind på en øjenklinik. Derfor vil vi gerne vise dig dét du kan forvente at se, når du starter din rejse med os.